52151B6F-E1ED-4DCC-ADC0-86546BB76911 Created with sketchtool. 7F3D9EE3-ADF7-45C1-AB94-78A518DAACB5 Created with sketchtool.
83EB849E-4718-4C86-BE47-BE20EA3E028F Created with sketchtool.

Tele2 blogi

Nutimaailma teejuht – nõuanded, seadmete arvustused, võrdlused, nipid ja muud kuumad teemad!

Tele2 blogi

Kuus trendi, mis tehnoloogiamaailma sel aastal enim mõjutasid
Avaldatud:
Uuendatud:

Kuus trendi, mis tehnoloogiamaailma sel aastal enim mõjutasid

Vaatame lõppevale aastale tagasi ning toome välja kuus trendi, mis tehnoloogiasektorit 2016. aastal maailmas enim mõjutasid.

Uued reaalsused

2016. aasta jääb meelde kui virtuaal- ja liitreaalsuse massidesse jõudmise aasta. VR-ile andsid hoo sisse Facebook ja Oculus Rift, mis viisid virtuaalreaalsuse hoopis uuele tasemele.

FB Oculus

Liitreaalsuse läbimurdeni viis aga esimese pääsukese, Pokémon Go mängu jõudmine miljonite kasutajateni – ükski teine mobiilimäng pole suutnud kuue päevaga võita 100 miljonit kasutajat üle maailma.

Virtuaalse maailma füüsilisega siduv Go andis 99% proovijatest nende elu esimese liitreaalsuse kogemuse ja määras suuna, kuhu mängutööstus järgnevatel aastatel liigub.

Pokemon Go

Isejuhtivad autod

Kõik Tesla autod kannavad alates 2016. aastast isesõitvat tehnoloogiat. Isejuhtivatest sõidukitest pole meil nüüd enam pääsu, sest ka kõik suured autotootjad ja tehnikagigandid (sh Intel ja Apple) tahavad luua oma isejuhtiva auto.

Vaidlused regulatsioonide üle jätkuvad, aga tõenäoliselt on 2017. aasta lõpuks ka Eestis saadaval paar isejuhtiva funktsiooniga autot tuntuimatelt autotootjatelt.

Tesla

Sotsiaalmeedia kujundab maailma

2016. aasta tõestas esmakordselt, kui suur mõju maailmale on nn uuel meedial ja selle „tarkadel“ algoritmidel, mis loovad igale kasutajale tavameediast ja päriselust erineva isikliku meediaruumi.

USA presidendivalimised tõestasid, et valimistulemusi prognoosivad ja kujundavad aina enam Google'i ja Facebooki algoritmid, millel on avalikule arvamusele suurim mõju.

Trump

Kuna algoritm määrab selle, milliseid uudiseid sulle kuvatakse, võib üks kandidaat uues meedias teenida ebaproportsionaalselt suure osa tähelepanust. Et Trump oli uues meedias edukam, võib tema võidu panna just Google’i ja Facebook’i algoritmide arvele.

Virtuaalsed abilised

2016. a on tehisabiliste massidesse jõudmise aasta. Häälkäsklustele alluvad assistendid on sci-fi filmidest jõudnud tavainimesteni, kustutades käsu peale tule, andes ülevaate ilmast ja uudistest, mängides ette kummitama jäänud laulu, tellides sulle takso, pitsa või hoopis Amazonist vajalikku kraami.

Amazon Pere

Tänavu ilmunud virtuaalassistendid suudavad aru saada ka aktsendiga rääkijast. Esimesed pääsukesed Amazon Alexa, Amazon Echo ja Google Home pakuvad taset, milleni meie taskus elavad Siri ja Cortana pole veel jõudnud.

Robotid hakkasid ise õppima

Aasta tõi läbimurde robotite intelligentsusastmes – robotid omandasid kohanemis- ja üksteiselt õppimise võime.

2016. aasta lõpuks suudavad robotid kohaneda pidevalt muutuvate tingimustega ning salvestada omandatud kogemused pilve, kus teised robotid saavad andmeid koguda ja õppimiseks kasutada.

Kollektiivne õppimisvõime puudutab näiteks isesõitvaid autosid, mis suudavad tänu keerukatele tehisintellekti algoritmidele õppida teiste autode vigadest.

Kvantside

Hiina lennutas 2016. aastal orbiidile maailma esimese satelliidi, mis võib panna aluse täiesti uuele kommunikatsiooniajastule.

China space

Selle satelliidiga alustas Hiina kosmoses edukalt kvantkommunikatsiooni testimist – see on täiesti turvaline andmete vahetamise viis, mis võib välja vahetada juba alates 1880ndatest kasutusel oleva, elektromagnetlainetel põhineva infovahetuse.

Uus sidepidamisviis on häkkimiskindel, mahupiiranguta ja võimaldaks sidepidamist valguskiirusel – ka suhtlus planeetide vahel toimuks selle vahendusel koheselt.

Argo Virkebau

24.12.2016